Solen är tillbaka

Solen är tillbaka

Idag så var då äntligen solen tillbaka igen efter några dagar med mindre bra väder för oss. Demonstrationen på andra sidan dalen med arbetare som protesterade för att deras byggföretag inte betalat ut deras löner har också upphört, vilket betydde inget ljud av trummor, visselpipor eller båthorn i morse. Hoppas verkligen det löste sig för de boysen.

Arbetarnas rätt här är långt ifrån svenska arbetstagares rätt och villkor. Här kan en arbetsgivare sparka en anställd på studs utan uppsägningstid, inte heller är det ovanligt att arbetaren i dessa fall också får jobba hårt för att ens få ut sin lön eller del av den. Med det så tänker jag även på alla svenskar (och även på alla andra från andra länder med såklart) som så gärna vill komma hit för att arbeta och för att få bo i det fantastiska klimat som vi har.

Fortsatt oftast så är det yngre förmågor som kommer för en säsongsanställning inom turismen och jobb på restaurang, hotell m.m som är vanligast. Varje vecka så hör vi om ungdomar som börjat jobba utan att ha fått ett anställningsavtal och där tex restaurangägaren lovat att man ska få ett avtal den kommande veckan.. Samma sak låter det även den kommande veckan att man ska få ett, andra bortförklaringar finns det också gott om. Det är tyvärr oftast ungdomarna som kommer hit från andra länder och som oftast också blir lurade. Ungdomarna vet inte vad som gäller och det är lättast att lura dom för många oseriösa restaurangägare m.fl. Utan avtal finns ju heller inget bevis för den “anställde” och ingen att säga upp, betala en försäkring eller lön till för en oseriös restaurangägare. 

Så börja aldrig jobba utan att FÖRST ha ett anställningsavtal i din hand!!

Ofta hör vi även om många som tror att det ska komma ner hit för att göra storkovan på sitt jobb inom turismen. Till alla dom säger vi GLÖM DET. Till Gran Canaria flyttar man inte för att bli ekonomiskt oberoende utan hit flyttar man främst för att få en högre livskvalitet, mindre stress och för att bo i det härliga klimat som Gran Canaria erbjuder. 

En annan sak vi också ofta hör är prat om de Kanariska lönerna, JA de är lägre och även om man skulle jämföra med fastlandet i Spanien så är lönerna här på Gran Canaria klart lägre. Det finns många som jämför med vad de tjänar tex hemma i Norge, Tyskland, Sverige och England. Precis som det är Norsk lönesättning/villkor i Norge, Svenska löner i Sverige m.fl , precis och exakt likadant är det här= I Spanien så gäller Spanska lönevillkor, inget konstigt med det. En Kanarisk medellön ligger kring 900€ netto/månaden. Denna lön ska räcka till en hel del här på plats och inte sällan även till en del utgifter på hemmaplan i Sverige.

Så för att sammanfatta dagens tips!: Ta reda på fakta så mycket du kan och vad som gäller INNAN du kommer ner hit och ha ett anställningsavtal i din hand INNAN du börjar arbeta.

Annars så har min dag bestått av tvätt, adminjobb med mest mejlskrivande, mera tvätt, har även kollat in OS en del. Svenska damerna vilket jäkla superOS alltså, dags att de Svenska herrarna också vaknar NU, kommer garanterat tillbaka till ämnet OS någon annan dag.

Har även hunnit med en powerwalk i det schyssta vädret innan jag drog hem för dusch och lunch. Det blev några timmars adminjobb till innan jag sedan mötte upp Tamy. Vi gick och handlade lite prylar och tog sedan en kaffe på hennes favvoplace.

Tamys schema just nu är att hon jobbar alla helger på ett av våra kontrakterade hotell medan jag mestadels kör admin under helgerna. För oss så är det inget konstigt alls med det, bor och arbetar man med sitt eget i ett turistparadis så spelar det ingen roll om dagen heter julafton, söndag, onsdag eller nyår utan alla dagar är precis likadana och business as usual.

Nu blir det middag och en film 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *