Det regnar och regnar

Det regnar och regnar

Vi är ju som ni vet otroligt väderberoende i vårt dagliga arbete här på ön, oavsett väder så har vi alltid jobb att göra och när det blir så som det är just nu så är det admin för fulla muggar som gäller, OCH såklart vinter OS!! Vilket jävla super OS av Sverige. Helt otroligt, guld på guld har ramlat in och allra först så var det damerna som hade levererat tills för ett par dagar sedan, sedan trädde Myhrer och herrstaffetlaget i skidskytte in i matchen och sopade in ytterligare guld OTROLIGT!! Apropå att sopa, nyss sopade herrlandslaget in ett silver i curlingen och imorgon så är de svenska damerna i final. Då återstår Kalla i tremilen med bra guldchans i morgondagens tremil innan OS också avslutas imorgon. Goda möjligheter finns alltså att vi gör vårt bästa vinter OS någonsin. I Turin 2006 blev det 7 guld, i skrivande stund har vi 6 guld nu i Pyongcheyangongingchaiynyong (eller hur det nu stavas), köööör bara köööör Sverige. Enorma starka tiips till bragdguldet redan nu: Sebbe Samuelsson eller Hanna Öberg.. Årets ledare (känns glasklar redan nu): Wåfflan Pichler.

Hatten av för lillebror när det gäller VINTER OS

Vad ska man säga om lillebror Norge? Vilket fantastiskt vinteridrottsland, bäst helt enkelt alla kategorier och i egen majestät, grattis grattis och hatten av!
För oss som jobbar med Norrmän dagligen, 95% av våra klienter är glada och tacksamma Norska pensionärer så blir det såklart extra mycket snack oss emellan (främst från dom såklart) om Norge/Sverige tjaffs, skoj tycker vi :). MEN att få våra älskade Norrmän att få lite självinsikt när det kommer till vinteridrott kan ofta vara JÄÄÄÄVLIGT svårt.. Många tror helt seriöst att vinter OS är stort i HELA världen!!! Och kan för allt i världen inte fatta varför det inte visas någon vinter OS på de spanska tv-kanalerna, varför spanjorerna inte fattar vilka Marit Björgen eller vem Johannes Hösflot Kläbo är för några osv osv!!
Jag tar så ofta och så GÄRNA på mig rollen att förklara för våra kära Norrmän (och för andra med för den delen) hur det ÄR: I världen har vi 195st. länder (enligt FN), ett tjugotal länder i världen har ett riktigt vinterklimat där stora delar av landet täcks med snö vintertid så att så pass STORA delar av detta lands befolkning också kan utföra sina vinteridrotter. Till dessa tjugotal länder räknar jag: USA, Kanada, Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Österrike, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Japan, Sydkorea, Kina, Island, Nederländerna (har inte mycket till snö men är grymma på skridsko), delar av Tjeckien, Polen och Italien ska väl till på listan och säkert plus eller kanske minus något land i detta gänget ovan nämnda.
Så kära norrmän, varför Spanjorer (Spanien har 2 brons i skrivande stund) och övriga 175st länder i världen totalt skiter i vinter OS är därför att här finns inte riktigt med snö att snacka om och här är det ENBART sommaridrott som gäller..SÅKLART och fullt normalt!!
Igen, Norge är ett fantastiskt land (och Sverige) när det kommer till vinteridrott men det blir ju som oftast även klubben för inbördes beundran när tex längdskidåkningens alla grenar ska avgöras, det är mellan Sverige och Norge och Norge och Sverige som det så ofta avgörs, ibland kan en och annan dopad ryss;) eller dopad finne 😉 blanda sig in i leken och plus kanske en eller ett par länder till.. Jag är givmild nu och säger att det är oftast och som högst 5 nationer som vinner längdskidåkningens alla grenar, så 190st av världens övriga länder har ingen chans. Varför? Jo för att det för faaan saknas SNÖ och andra resurser i dessa länder, man bryr sig inte om dessa sporter eller så vet inte att dessa idrotter existerar överhuvudtaget!! Och detta gäller ju inte enbart längdskidåkningen utan i stort sett ALLA 15st grenar under vinter OS och det är 4-5st olika länder i varje gren som i stort sett alltid vinner!!

Stora i små globala idrotter

Vi jobbar ju som sagt med härliga norrmän dagarna i ända, och för oss så kan det vara viktigt att ha en hyffsad koll om vad som händer och sker hemma hos lillebror. Därför kan vi ibland få slänga ett öga i norsk media då och då (igen så tror så många norrmän att vad som händer och sker just i Norge även är världsnyheter) och vi gör det för klientens skull om han/hon vill prata om aktuella händelser osv, och nu är det ju som sagt OS OS och OS just nu och jag tycker det är SKOJ SKOJ och SKOJ, Tamy inte!.

Hur som helst så läste jag en artikel i Norges största dagstidning: https://www.vg.no/sport/ishockey/i/m6L43q/mini-kritisk-til-hockey-turneringen-i-ol-breddeidrett-for-meg där en norsk gammal fotbollsstjärna (OBS! OBS! OBS! med Norska mått mätt vad gäller “fotbollsstjärna”) Jahn Ivar Jakobsen anser att ishockey är en breddidrott under vinter OS. Detta då Norge lyckades kvalificera sig till kvartsfinal trots flera (norsk) torskar och han ifrågasatte hur detta kunde vara möjligt. Det den gamla “stjärnan” missat helt är att ishockeyn är OS största idrott alla kategorier vad gäller intresse, omsättning, antalet licenserade utövare m.m. OM ishockeyn är en breddidrott i Norge eller ej får stå för honom, men det är den överlägset största sporten när det kommer till vinter OS!!! Det som är roligt i inlägget är att norrmän ofta anser något vara en breddidrott eller ointressant när det är något som de själva inte är bra i (och som det säkert är i andra länder med för den delen). Hans uttalande är roligt men än roligare är vad han INTE nämner: att ALLA ja ALLA andra idrotterna (som sagt ALLA idrotter på vinter OS är långt ifrån ishockeyns storlek) under vinter OS är breddidrotter globalt sett. Det skulle ju ta emot eller vara för svårt att erkänna att alla OS guld som ramlar in på kontot är i väldigt små och begränsade idrotter globalt sett.
SÅ!! (en poäng har han även om det inte var menat som en poäng) Om man nu ska se det i ett ytterligare större globalt och internationellt perspektiv= Då är ALLA 15st olika idrottsgrenar som utövas under vinter OS, breddidrotter!! , varför?! Jo för att de flesta länderna i världen saknar snö eller nog med snö!!!

Sommar OS utklassar Vinter OS

Tillbaka till Norge igen, man är världens bästa idrottsland när det kommer till vinteridrott/breddidrott som inte alla kan vara med och leka i på lika villkor, MEN när det kommer till något som ALLA kan vara med och leka i globalt/internationellt sett i hela världen, sommar OS, ja då är lillebror lika dåliga som de just nu under vinter OS är bra. Detta vill man sällan så sällan prata om där borta i Norge eller här hos oss 😉 , såklart vill man hellre prata om en gren där det är dom själva och något/ett par länder till i hela världen som kan vinna i istället för om någon gren eller en STOR global sport som HELA världen mer eller mindre utför och kan deltaga i!!
Under senaste sommar OS i Rio 2016 så hamnade Sverige på en 29:e plats i medaljligan, Norge hamnade på en 74:e plats utan ett enda guld och med “storheter” som Mongoliet, Kosovo, Jordanien och Tadzjikistan (för att enbart nämna några) före sig i medaljligan.

Ja som ni förstår så har det blivit en hel del OS tittande nu och genom åren. Man är ju såklart stolt svensk oavsett idrottsframgång och oavsett gren eller mästerskap och detta är så såklart också alla våra tusentals Norrmän som vi har här på plats hos oss, MEN en aning självinsikt kan heller aldrig skada.

Med det får man nu snart summera OS och fokusera på den viktigaste av alla idrotter, ishockeyn. Kämpa Brynäs! Hoppas på en snar repris från vårt senaste guld 2012 så att guld no. 14 ska hem. Bjussar på en aning suddig bild med mig och grymma Calle Järnkrok från senaste guldfirandet 2012. 

Mellan alla skurar så tittar nu också solen fram och jag ska ta mig ut på en träningsrunda innan mera pappersjobb väntar. Senare idag så väntar en eftermiddagsfika hos goda norska vänner och senare ikväll så är vi bortbjudna på middag hos några andra norska vänner till oss, gissa om det kommer bli ytterligare OS-snack under dagen men som ni förstår av inlägget så är vi taggade till tänderna och tar striden varje gång, eller åtminstone jag i alla fall medan Tamy mera undrar vad det blir till dessert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *